image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Πλοία το ηλιοβασίλεμα
χ.χ.
λάδι σε καμβά
49 Χ 75 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Πάζλ


Ο Βολανάκης παριστάνει μια θαλασσογραφία με ποικίλα ιστιοφόρα μονοκάταρτα, δικάταρτα, τρικάταρτα, μπάρκα, μπρίκια και ένα ατμόπλοιο να ταξιδεύουν σε ελαφρά φουρτουνιασμένη θάλασσα. Η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική και η απεραντοσύνη του τοπίου δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα δέους με το αμυδρό φως του συννεφιασμένου ουρανού και τη σκουρόχρωμη κυματώδη θάλασσα. Όλα είναι εν κινήσει και όλα φαντάζουν στιγμιαία και ευμετάβλητα. Η ζωγραφική απόδοση έχει όλους τους ακαδημαϊκούς κανόνες με την άψογη ρεαλιστική απόδοση, που τόσο καλά γνωρίζει και πρεσβεύει ο Βολανάκης, αλλά είναι σαφή και τα στοιχεία που θυμίζουν έναν πρόωρο ιμπρεσιονισμό, που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την παροδική εντύπωση της μιας συγκεκριμένης στιγμής. Η έντονη αφηγηματική του διάθεση προδίδεται και από τις επιμέρους εικονογραφικές αναφορές, είτε εμφατικές όπως ο πυκνός καπνός που βγαίνει από το φουγάρο του ατμόπλοιου, είτε διακριτικές όπως η απόδοση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καταστρώματος, καθώς και των γλάρων που πετούν πάνω από την τρικυμισμένη υγρή επιφάνεια. Αυτή τη φορά η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει όπως και οποιαδήποτε αναφορά στην ξηρά.

Βιβλιογραφία


Στέλιος Λυδάκης, Βολανάκης, Αθήνα 1997, σ. 86 (τίτλος: Νυχτερινό).

Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 164, 185.

Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 83.

Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 140-141.

Sotheby’s / London, the Greek Sale, 16/11/2004.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές