image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
To πλοίο “Bonheur” ανοίγεται στο πέλαγος
1883-1886
λάδι σε καμβά
73x136 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Σελίδες Χρωματισμού
Πάζλ


Η αναπαράσταση του πλοίου “Bonheur” την ώρα που διασχίζει τα αφρισμένα κύματα είναι ένα ακόμη έργο του Βολανάκη, που εντάσσεται στις θαλασσογραφίες του με το έντονο δραματουργικό ύφος, όπως προδίδει η περιρρέουσα αλαμπής ατμόσφαιρα και η φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Στο κέντρο της σύνθεσης απεικονίζεται το τροχήλατο-δικάταρτο ιστιοφόρο ατμόπλοιο να παλεύει στα αγριεμένα κύματα. Η αφηγηματική διάθεση του ζωγράφου είναι προφανής, αφού κάθε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό καταγράφεται λεπτομερώς: το όνομα του πλοίου κατάπλωρα, η γαλλική σημαία στην πρύμνη, τα δύο φουγάρα που καπνίζουν στη μέση, τα τεντωμένα πανιά στον πρωραίο ιστό, ο χωρίς πανιά πρυμναίος ιστός, οι τροχοί και οι σωσίβιες λέμβοι. Η πλώρη έχει ανασηκωθεί και η πρύμνη είναι σχεδόν βυθισμένη στο νερό, ενώ στο κατάστρωμα και στη γέφυρα του καταστρώματος απεικονίζεται πλήθος πληρώματος.

Οι θερμές χρωματικές τονικότητες του ουρανού είναι απαλές και μόνο σε ένα σημείο του ορίζοντα γίνονται φωτεινές, ενώ οι αποχρώσεις της θάλασσας είναι σκούρες και ξεχωρίζουν μόνο οι λευκοί αφροί των κυμάτων. Η θαλασσινή τοπιογραφία συμπληρώνεται με την εικόνα ενός ιστιοφόρου κοντά σε βραχώδεις ξέρες στο βάθος της σύνθεσης.

Βιβλιογραφία


Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 170-171, 185 (χ.χ.).

Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 84-85 («To ατμόπλοιο “Bonheur” ανοίγεται στο πέλαγος», χ.χ.).

Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 154-155.

Sotheby’s / London, The Greek Sale, 22/05/2006.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές