image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Ψαρόβαρκα σε τρικυμία
1880-1885
λάδι σε καμβά
73x49 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Σελίδες Χρωματισμού
Πάζλ


Καταμεσής του πελάγους, απεικονίζεται μια ιστιοφόρα ψαρόβαρκα να πλέει στη φουρτουνιασμένη θάλασσα με τα ανεμοδαρμένα κύματα και γύρω της να πετούν γλάροι. Στην πλώρη της εικονίζεται ένας ναύτης κάτω από τα ανοιχτά πανιά, ενώ στις πλαϊνές πλευρές του καταστρώματος κάθονται άλλοι πέντε ψαράδες. Στο βάθος του ορίζοντα, αριστερά, σχηματίζεται ένας επιβλητικός βραχώδης ορεινός όγκος και δεξιά, πολύ μακριά, διαφαίνεται ένα ατμόπλοιο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι επιβλητική και στη θέασή της δημιουργείται ένα αίσθημα δέους. Ο αλαμπής συννεφιασμένος ουρανός κυριεύει την παράσταση, ενώ η έντονα σκοτεινόχρωμη θάλασσα, με τις συνεχείς χρωματικές αλλαγές των μπλε, πράσινων και σμαραγδένιων αποχρώσεων, προκαλεί συναισθήματα φόβου και αγωνίας. Όλα έχουν φιλοτεχνηθεί με εξαιρετική επιμέλεια, οι διαφορετικές ενδυμασίες των ψαράδων, τα ιστία, τα πανιά και όλα τα άρμενα.

Βιβλιογραφία


Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 142, 184 («Ψαρόβαρκα σε ταραγμένα νερά», χ.χ.).

Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 102.

Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 134-135.

Sotheby’s/London, The Greek Sale, 11/11/2008.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές