image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Στο καρνάγιο
χ.χ.
λάδι σε καμβά
20,6x35,6 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Πάζλ


Στο κέντρο δεσπόζει ένα δικάταρτο καράβι με ξάρτια και κατάρτια, στερεωμένο πάνω σε πασσάλους, με το κατάστρωμά του να είναι σκεπασμένο με κόκκινο καραβόπανο. Αριστερά, εικονίζεται ένα παράπηγμα, κατασκευασμένο από ξύλινες σανίδες και διάφορα πανιά, ενώ στο βάθος πίσω του διακρίνεται ένα ιστιοφόρο. Στη δεξιά πλευρά μπορεί στο πρώτο πλάνο να εμφανίζεται μόνον η χλωρίδα και μία ανθρώπινη φιγούρα, αλλά στο βάθος η σύνθεση είναι πυκνή με πολλά εικονογραφικά στοιχεία, βάρκες, ιστιοφόρα και μεγάλο κεραμοσκεπές κτίσμα περιτριγυρισμένο από ψηλά δέντρα. Επίσης, αυτή η σύνθεση παρουσιάζει πλήθος ανδρών εν ώρα εργασίας, πάνω στο σκάφος ή κάτω από την πλαϊνή όψη του ανελκυόμενου πλοίου, σε ώρα ανάπαυσης στο πρόχειρο αντίσκηνο ή και εν κινήσει με το δισάκι στον ώμο.

Η απεικόνιση του μικρού ταρσανά, επιτρέπει στον ζωγράφο να φιλοτεχνήσει τα αγαπημένα του σκαριά, μία ακόμη θαλασσογραφία, αλλά κυρίως να διαπραγματευτεί εικονογραφικά την κλίμακα των απεικονιζόμενων στοιχείων με τον άνθρωπο. Το έργο έχει μια έντονα αφηγηματική διάθεση και παρά το μικρό του μέγεθος όλα έχουν αποδοθεί με κάθε λεπτομέρεια.

Βιβλιογραφία


Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 40, 153 .

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές