image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Πυροφάνι
χ.χ.
λάδι σε καμβά
63,5x114 εκ.
Πάζλ


Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του νυχτερινού ψαρέματος με πυροφάνι στο ανοιχτό πέλαγος. Το έντονο σκότος της νύχτας είναι απλωμένο σε όλη τη σύνθεση, όλα αχνοφαίνονται μέσα στο σκοτάδι, και έτσι το ενδιαφέρον του θεατή επικεντρώνεται στο κεντρικό αλιευτικό ιστιοφόρο σκάφος, που φωτίζεται πενιχρά με ένα φανάρι στην πλώρη του. Πάνω στο κατάστρωμα του αλιευτικού ιστιοφόρου σκάφους με τα κατεβασμένα πανιά κάθονται τέσσερις ψαράδες, αναμένοντας την ψαριά, και μπροστά είναι δεμένη μια μικρή βάρκα. Στο βάθος της παράστασης αριστερά ταξιδεύει ένα μεγάλο ιστιοφόρο σε ήσυχη θάλασσα, ενώ δεξιά στο βάθος του ορίζοντα διακρίνεται το ορεινό ανάγλυφο της ακτής.

Η ζωγραφική απόδοση του νυχτερινού ψαρέματος αποτελεί μια εικονογραφική πρόκληση στον Βολανάκη. Έχει φιλοτεχνήσει και το έργο «Ψάρεμα με πυροφάνι», 1885-1890, 64x115 εκ., της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με διακριτές διαφορές ως προς τον τύπο του σκάφους και τη φωτεινότητα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, ενώ η δομή της σύνθεσης είναι πανομοιότυπη: στο κέντρο το κυρίως θέμα, αριστερά η θάλασσα, δεξιά η ακτή.

Βιβλιογραφία


Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 176-177.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές