image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Η αποβίβαση
Ημερομηνία: 1885-1890
Φωτογραφίες
Πάζλ


Το ατμόπλοιο επιβατικό πλοίο απεικονίζεται, επιβλητικό και τεράστιο, από την πλώρη μέχρι και όλο το μήκος της μίας πλευράς του, αγκυροβολημένο στο κέντρο της παράστασης. Αριστερά από αυτό βρίσκεται η αποβάθρα του λιμανιού, παραπίσω της διακρίνονται αγκυροβολημένα ιστιοφόρα και πιο μακριά διαφαίνονται ευκρινώς ψηλοί ορεινοί όγκοι. Δεξιά του κεντρικού θέματος αναπτύσσεται μια θαλασσογραφία με ιστιοφόρα πλοία να αρμενίζουν στο ανοιχτό πέλαγος.

Στο κέντρο επικρατεί μια σχετική ένταση και πολλές δράσεις εκτυλίσσονται ταυτόχρονα. Μερικές βάρκες είναι ήδη πλευρισμένες στο υπ’ ατμόν πλοίο και άλλες κατευθύνονται προς το σημείο της επιβίβασης. Άλλοι επιβάτες περιμένουν στις βάρκες για να επιβιβαστούν και άλλοι ανεβαίνουν ήδη την ανεμόσκαλα. Η μεγαλύτερη βάρκα είναι γεμάτη με αποσκευές που φορτώνονται από τους ναύτες με σκοινιά στο καράβι.

Εντυπωσιακές είναι οι επιμέρους λεπτομερείς αναφορές, όπως η πλούσια μακριά γενειάδα του βαρκάρη στην πρώτη βάρκα, οι δύο μικροσκοπικές ανθρώπινες φιγούρες στο κατάστρωμα κάτω από τα πανιά, η ενδυματολογική ποικιλία των ταξιδευτών και του πληρώματος, αλλά και η αναλυτική εικονογραφική περιγραφή όλου του εξοπλισμού του ατμόπλοιου και των εξωλέμβιων βαρκών.

Ο Κουτσογιάννης (σ. 51) αναφέρει «Μεταφορικά μιλώντας, η αποβίβαση του Βολανάκη στη νεοελληνική τέχνη συνοδευόταν από πολλές αποσκευές, που μετέφερε διά του μεγάλου πλοίου της δυτικοευρωπαϊκής καλλιτεχνικής παράδοσης: τη σκηνή την έχει οπτικοποιήσει ο ίδιος ο ζωγράφος μας στο έργο του Η αποβίβαση».

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές