image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Μαζεύοντας τα δίχτυα
Ημερομηνία: 1885-1890
Φωτογραφίες
Πάζλ


Η σκηνή του ψαρέματος με δίχτυα εκτυλίσσεται το γλυκοχάραμα, σε μια ατμόσφαιρα απόλυτα σιωπηρή και με τη θάλασσα σε μπουνάτσα. Αριστερά, στο ανοιχτό πέλαγος διακρίνεται ένα μεγάλο ιστιοφόρο να πλέει με ανοιχτά τα πανιά. Κεντρικά, στο βάθος εικονίζεται μια βραχονησίδα με φάρο και σε πρώτο πλάνο περιγράφεται το κυρίως θέμα με κάθε λεπτομέρεια. Στο κατάστρωμα ενός μονοκάταρτου ιστιοφόρου, δύο ψαράδες μαζεύουν τα δίχτυα, που είναι απλωμένα στη θάλασσα, όπως προδίδουν οι φελλοί που επιπλέουν στην επιφάνεια. Ένας άλλος νεαρός ψαράς, παραδίπλα τους, κάθεται στην άκρη του καραβιού με τα πόδια προς τα έξω και τους βοηθά.

Η σύνθεση είναι απόλυτα ισορροπημένη και κάθε λεπτομέρεια απεικονίζεται με ακρίβεια. Εντυπωσιακή είναι η αρμονία των χρωμάτων, που διαταράσσεται επιλεκτικά από τις σκουρόχρωμες χρωματικές αντανακλάσεις των σκιών.

Η εικονογραφική αναφορά ενός μοναχικού πλεούμενου ιστιοφόρου στην ανοιχτή θάλασσα, με ανοιχτά πανιά, να χάνεται στη γραμμή του ορίζοντα επαναλαμβάνεται συχνά στα έργα του Βολανάκη, ενδεικτικά αναφέρονται τα έργα: «Ψαρεύοντας σε ήρεμα νερά», «Πλεούμενα στο φεγγαρόφωτο», «Τραβώντας τα δίχτυα», «Ψαρόβαρκες» κ.ά.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές