image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο και ψαρόβαρκα
Ημερομηνία: 1883-1885
Φωτογραφίες
Πάζλ


Την πανοραμική άποψη ενός λιμανιού με αγκυροβολημένα πλοία παρουσιάζει αυτή η αριστουργηματική αναπαράσταση του Βολανάκη. Το κεντρικό θέμα είναι η επιβίβαση ταξιδιωτών σε ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο και γύρω από αυτό αναπτύσσεται η υπόλοιπη απεικόνιση.

Δεξιά παρουσιάζει την προβλήτα του λιμένα και τον μακρύ παράλιο χώρο με αγκυροβολημένα ιστιοφόρα, βάρκες και ένα ατμόπλοιο. Στη στεριά εικονίζει συστάδα δέντρων και διάφορα οικήματα μπροστά από γυμνούς ορεινούς όγκους και στο βάθος έναν φάρο και ένα ατμόπλοιο. Απέναντι, στην αριστερή πλευρά, παριστάνεται η στεριά με δύο κτήρια και πλούσια βλάστηση στα πεδινά, ενώ είναι άγονη στα ορεινά. Κοντά στη στεριά δύο βάρκες με δεμένα τα πανιά και δύο ψαράδες να συνομιλούν στο κατάστρωμα. Στο κέντρο βρίσκεται το επιβατικό πλοίο και στο πλάι του πέντε πλευρισμένες βάρκες με πολύ κόσμο που ετοιμάζεται να επιβιβαστεί.

Η αρματωσιά, το σκαρί του πλοίου και των δύο αλιευτικών έχουν αποδοθεί με κάθε λεπτομέρεια, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες ξεχωρίζουν τα πολύχρωμα παρασόλια.

Σε αυτό το έργο συγκεντρώνει ο Βολανάκης την εικονογράφηση πολλών αγαπημένων του επιμέρους θεμάτων: το ήρεμο θαλασσινό τοπίο του λιμένα, τον δελεαστικό παράλιο χώρο, τους διαφορετικούς τύπους ιστιοφόρων πλοίων, τα ψαράδικα σκαριά, τις μεταφορικές λέμβους, την ηθογραφική σκηνή.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές