image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Η πρωινή ψαριά
Ημερομηνία: 1888-1890
Φωτογραφίες
Πάζλ


Μία από τις αγαπημένες θεματικές ηθογραφικού χαρακτήρα του Βολανάκη, το ψάρεμα με δίχτυα απεικονίζεται με τα θερμά χρώματα της ανατολής της ημέρας.

Η γνώριμη σύνθεση του ζωγράφου επαναλαμβάνεται, το κύριο θέμα έχει αποδοθεί ζωγραφικά στο κέντρο με κάθε λεπτομέρεια, ενώ στην υπόλοιπη αναπαράσταση απλώνεται η θαλασσογραφία με μια περιγραφή γενικής οπτικής εντύπωσης.

Το τοπίο της σιγής έχει τη συνηθισμένη δελεαστική φυσιογνωμία των έργων του ζωγράφου. Η απόλυτη νηνεμία καταλαμβάνει όλη την ατμόσφαιρα και ο θεατής σαγηνεύεται από την απαράμιλλη ομορφιά του. Οι απαλοί τόνοι ψυχρών και θερμών αποχρώσεων εναλλάσσονται και δημιουργούν μια ομοιομορφία.

Στο βάθος διακρίνεται αριστερά η νοητή γραμμή του ορίζοντα, που χωρίζει τον ουρανό με τη στεριά, και δεξιά αναπτύσσεται το ανάγλυφο μιας ημιορεινής περιοχής στεριάς με έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό. Στη μέση της θάλασσας διαφαίνεται ένα ψαράδικο ιστιοφόρο αλιευτικό με τεντωμένα τα πανιά να απομακρύνεται. Κεντρικά σε πρώτο πλάνο διαδραματίζεται το ψάρεμα. Ψαράδες από ένα αλιευτικό με δεμένα τα πανιά τραβούν τα δίχτυα, ενώ στο κατάστρωμα κάθεται και μια γυναίκα που κρατά παρασόλι και δίπλα τους μια βάρκα με έναν κωπηλάτη.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές