image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Ψαρόβαρκες κοντά στην ακτή
Ημερομηνία: χ.χ.
Φωτογραφίες
Πάζλ


Το θελκτικό τοπίο της θάλασσας απλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του πίνακα. Στη δεξιά μόνο πλευρά απεικονίζεται η ακτογραμμή του θαλάσσιου κόλπου και πάνω στην παραλία, σε πρώτο πλάνο, παρουσιάζονται τρεις ναύτες να ξεπλέκουν δίχτυα. Παραπίσω, εικονίζεται μια αραγμένη βάρκα μπροστά από μια συστάδα κτηρίων και στη συνέχεια ξεδιπλώνεται ένας ημιορεινός όγκος. Στο βάθος του κόλπου διακρίνεται μια ιχθυόσκαλα με δεμένα ιστιοφόρα καΐκια και βάρκες. Στην αριστερή πλευρά, καταμεσής στο πέλαγος, ένα ιστιοφόρο με ανοιχτά πανιά έχει απομακρυνθεί από τη στεριά.

Στο κέντρο της σύνθεσης η κυρίως παράσταση, το ψάρεμα με δίχτυα κοντά στην ακτή. Από δύο επανδρωμένα αλιευτικά ιστιοφόρα, με κατεβασμένα τα πανιά, ψαράδες μαζεύουν τα δίχτυα με τους δεμένους φελλούς. Οι λεπτομέρειες της ζωγραφικής απόδοσης είναι εντυπωσιακές: κάθε καράβι έχει τρεις ναύτες στο κατάστρωμα, ενώ στην πλώρη του ενός εικονίζεται καθήμενη γυναίκα με παιδί.

Η απόλυτη χρωματική συμφωνία χαρακτηρίζει αυτό το έργο, με όλη την απεικόνιση να έχει καλυφθεί από τα θερμά χρώματα της ανατολής του ήλιου.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές