image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Κατά μήκος της ακρογιαλιάς του Βόλου
Ημερομηνία: 1885-1890
Φωτογραφίες
Πάζλ


Πολλές επιμέρους εικονογραφικές αναφορές συνθέτουν αυτό το πανοραμικό θαλάσσιο τοπίο, εμπλουτισμένο με ηθογραφικού χαρακτήρα θέματα.

Ο Βολανάκης επιδιώκει για ακόμη μια φορά να αναπαραστήσει με ακρίβεια μια καθημερινή σκηνή από τη ζωή των ψαράδων και επιλέγει τη στιγμή της προετοιμασίας, πριν ξεκινήσει το ψάρεμα με τα δίχτυα. Στο κέντρο της εικόνας δεσπόζει ένα αλιευτικό ιστιοφόρο με τεντωμένα πανιά στα κατάρτια. Το μεγαλύτερο τμήμα του καταστρώματος έχει καλυφθεί από ένα πάνινο κόκκινο σκίαστρο και στο υπόλοιπο απεικονίζονται δύο καθήμενοι ψαράδες και τα δίχτυα κρεμασμένα με προσοχή, έτοιμα για να ριχτούν στη θάλασσα. Ένας άλλος ψαράς μέσα σε μικρή λέμβο κωπηλατεί προς το μέρος τους.

Η σκηνή διαδραματίζεται σε ανοιχτή θάλασσα αλλά σχετικά κοντά στην ακτή, όπου ευκρινώς διαφαίνονται η ιχθυόσκαλα και το αραξοβόλι με πολλά και διάφορα αγκυροβολημένα ιστιοφόρα. Κατά μήκος της ακρογιαλιάς εμφανίζονται σποραδικά παραθαλάσσια κτήρια και μερικές δενδροστοιχίες μπροστά από τον ημιορεινό όγκο.

Η παράσταση συμπληρώνεται από τη γνώριμη εικόνα του ιστιοφόρου με τα ανοιχτά πανιά που απομακρύνεται στο βάθος του ορίζοντα.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές