image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Ο Συλλέκτης

Ο Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στα 1947. Με πρωτοβουλία του πατέρα του, Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, διδάκτορα του Ινστιτούτου Υδροβιολογίας και Λιμνολογίας της «Εταιρείας του Αυτοκράτορος Γουλιέλμου» (σήμερα Ινστιτούτο Μαξ-Πλανκ), εγγράφεται στη Γερμανική Σχολή Αθηνών (Deutsche Schule Athen / Dörpfeld Gymnasium). Με την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, αναχωρεί για τη Γερμανία. Φοιτά στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Braunschweig, πόλη της Σαξονίας. Με εμφανές το ενδιαφέρον για τη θάλασσα και τη ναυτιλία, συνεχίζει τις σπουδές του στη Μεγάλη Βρετανία, αποκτώντας δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (Master in Science) από κορυφαία πανεπιστήμια της γηραιάς Αλβιώνας, το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (King’s Collage London) και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (University Collage London). Στο πρώτο φοιτά στο τμήμα Μηχανολόγων και στο δεύτερο στο τμήμα Ναυπηγών του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αφοσιώνεται στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση. Με τη συνδρομή του νεότερου αδελφού του, Θανάση, η επιχείρηση αναπτύσσεται ραγδαία. Η Laskaridis Shipping Co. Ltd. αποτελεί μία από τις κορυφαίες στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Παρά την ακούραστη ενασχόλησή του με τη ναυτιλία και τις επιχειρήσεις, ο Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης διοχετεύει την αγάπη του για τη θάλασσα σε διάφορους άλλους τομείς. Ακούραστος ιστοριοδίφης σκύβει στην έρευνα και οργανώνει σταδιακά μία από τις λαμπρότερες συλλογές περιηγητικής γραμματείας της Ανατολικής Μεσογείου. Η αγάπη του για τη θάλασσα δεν περιορίζεται στα γραπτά τεκμήρια, αλλά μετουσιώνεται και στον κόσμο της τέχνης. Η συλλογή θαλασσογραφιών του Κωνσταντίνου Βολανάκη αποτελεί τρανό παράδειγμα.

Η Συλλογή

Η συλλογή έργων Κ. Βολανάκη του Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη ξεκίνησε την πορεία της περί τα 1990, όταν ο συλλέκτης απέκτησε το έργο «Φέρνοντας την Ψαριά». Η επιρροή της Σχολής του Μονάχου, η εικαστικότητα της προκυμαίας, η ζωή στο λιμάνι, τα γαλήνια αγκυροβόλια, οι ήρεμες σκηνές ψαρέματος, οι αναχωρήσεις, η δύναμη των χρωμάτων και του φωτός σε μνημειώδεις σκηνές, όπως η «Πυρπόληση της τουρκικής Φρεγάτας», μία ζωντανή έκρηξη, καθώς και τα χρώματα του δειλινού που σύγχρονοι ιστορικοί τέχνης έχουν συγκρίνει με τη δυναμική αυτών του διάσημου Βρετανού ζωγράφου Τζόσεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ (Joseph Mallord William Turner, 1775-1851), γοητεύουν τον συλλέκτη και η συλλογή σταδιακά εμπλουτίζεται. Η συλλογή έργων Βολανάκη του Π. Κ. Λασκαρίδη αριθμεί πλέον 53 έργα και συνεχίζει να αυξάνεται.

Ως η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων Βολανάκη, αποτελεί σημείο αναφοράς στον κόσμο της Νεοελληνικής Τέχνης και της ελληνικής ιστοριογραφίας. Έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον, εγχώριο και παγκόσμιο, αρκετών ιστορικών, μουσείων και μουσειολόγων. Πέρα από τη συμμετοχή μεμονωμένων έργων σε διάφορες εκθέσεις, μεγάλες εκθέσεις έχουν διοργανωθεί γύρω από το σύνολο της συλλογής, με πιο πρόσφατη αυτή στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές.

Σήμερα, η αναμέτρηση του Βολανάκη με την απεραντοσύνη της θάλασσας, όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης, συναντά το όραμα του συλλέκτη, όραμα σμιλευμένο με την επιθυμία της γυναίκας του, Μαριλένας Λασκαρίδη, και συνιδρύτριας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, για απεραντωσύνη της γνώσης. Ως σύγχρονος μαικήνας, με την κυριολεκτική σημασία του όρου, ο Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδη “δωρίζει” την προσωπική του συλλογή θαλασσογραφιών Κωνσταντίνου Βολανάκη στην ψηφιακή εποχή.

Η ψηφιακή αίθουσα τέχνης που ακολουθεί παραθέτει δωρεάν στο ευρύ κοινό το σύνολο της συλλογής Βολανάκη του Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη. Με πλούσια επεξηγηματικά λήμματα, επικαιροποιημένη βιβλιογραφία και φυσικά τις ελαιογραφίες, η παρουσίαση των έργων του Κ. Βολανάκη φιλοδοξεί να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές την αγάπη του συλλέκτη για τη θάλασσα.

Η συλλογή έργων τέχνης Π. Κ. Λασκαρίδη δεν περιορίζεται στις θαλασσογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Επεκτείνεται σε πλήθος άλλωΝ θαλασσογραφιών, με δείγματα κορυφαίων ζωγράφων, όπως αυτών του Ιβάν Κονσταντίνοβιτς Αιβαζόφσκι (Ivan Konstantinovich Aivazovsk, 1817-1900). Τα έργα αυτά θα αναρτώνται προοδευτικά στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές