image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Πλοία στη θάλασσα
χ.χ.
λάδι σε καμβά
43x67,5 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Πάζλ


Θαλασσογραφία με τρικυμισμένη θάλασσα την ώρα του δειλινού. Το ανοιχτό πέλαγος προβάλλεται σε όλο του το μεγαλείο, σε ολόκληρο τον πίνακα και με έμφαση στο πρώτο πλάνο της σύνθεσης. Τα κύματα έχουν μια παλμική κίνηση και σχηματίζονται από τις τονικές κλίμακες βαθύσκουρων ψυχρών χρωμάτων. Ο ουρανός με τα διάσπαρτα σύννεφα φωτίζεται σε επιλεγμένα ξάστερα σημεία με χρυσαφένιες φωτεινές αντανακλάσεις. Στη θάλασσα απεικονίζονται τρία πλεούμενα. Αριστερά στο βάθος απομακρύνεται ένα ατμόπλοιο με πυκνό καπνό να διαχέεται από την καπνοδόχο του στην ατμόσφαιρα. Στο κέντρο ένα ιστιοφόρο με ανεβασμένα τα πανιά παλεύει με τα αφρισμένα κύματα. Δεξιά διαφαίνεται ένα ακόμη ιστιοφόρο να πλέει μπροστά από μια μακρά ημιορεινή λωρίδα στεριάς. Οι επιμέρους εικονογραφικές καταγραφές δεν έχουν αποδοθεί λεπτομερώς αλλά μόνον ιμπρεσιονιστικά, ως χρωματικές αναφορές. Οι μόνες συγκεκριμένες αναφορές γίνονται σε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεγάλου ιστιοφόρου, στο σκαρί και την αρματωσιά.

Η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει παντελώς και η προσοχή στρέφεται στο τοπίο του δέους.

Βιβλιογραφία


Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 165, 185.

Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 42, εικ. 28, 82.

Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 132-133.

Sotheby’s/London, The Greek Sale, 02/10/2002.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές