Πρόκειται για μια συναρπαστική θαλασσογραφία με ηθογραφική αναπαραστατική προσέγγιση, εμπλουτισμένη με τις επιμέρους αγαπημένες θεματικές αναφορές του Βολανάκη. Εδώ, όπως και σε πολλά έργα του, γύρω από το κεντρικό θέμα ενσωματώνει μικρές εικονογραφίες για να ολοκληρώσει την αφηγηματική σύνθεση και ενδεικτικά αναφέρουμε τη χαρακτηριστική εικόνα ενός μεγάλου δικάταρτου ιστιοφόρου με ανοιχτά όλα τα πανιά να ξεμακραίνει στο βάθος του ορίζοντα.
Η σύνθεση χωρίζεται σε δύο διακριτά οριζόντια μέρη με μια φαρδιά φωτεινή ζώνη που διαχωρίζει θεωρητικά τον ουρανό από τη θάλασσα. Η ατμόσφαιρα είναι γαλήνια και στη θάλασσα επικρατεί η απόλυτη μπουνάτσα, όπως προδίδουν τα ατάραχα νερά της. Σε διάφορα σημεία της παράστασης αρμενίζουν μικρά και μεγάλα ιστιοφόρα με ποικίλες κλίσεις, ενώ στο κέντρο και σε πρώτο πλάνο περιγράφεται αναλυτικά η σκηνή του ψαρέματος με δίχτυα. Το ιστιοφόρο αλιευτικό απεικονίζεται ολόκληρο και στο κατάστρωμα ένας όρθιος ψαράς κρατά μια τρίαινα και τρεις ψαράδες σκύβουν για να τραβήξουν τα δίχτυα, ενώ πίσω τους ξεπροβάλλει μια βάρκα με κωπηλάτη.
Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 156-157, 184.
Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 79.
Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 116-117.
Sotheby’s / London, the Greek Sale, 16/11/2004.