Ο Βολανάκης σε αυτό το έργο επικεντρώνεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα και επιλέγει την απεικόνιση ενός στιγμιότυπου της καθημερινής ζωής των ψαράδων. Συνήθως, οι απεικονίσεις του εστιάζουν σε σκηνές ψαρέματος με δίχτυα ή με πυροφάνι, αλλά αυτή τη φορά διαλέγει μια φάση από την προετοιμασία της αλιευτικής λέμβου, πριν ξεκινήσει το ψάρεμα. Επίσης, το κυρίως θέμα καταλαμβάνει σχεδόν όλη την επιφάνεια του πίνακα, έχει ζωγραφιστεί σε μεγάλη κλίμακα και δίνει λίγο χώρο στην περιγραφή του περιβάλλοντος σκηνικού. Η σκηνή διαδραματίζεται στα ρηχά νερά ενός θαλάσσιου κόλπου. Κοντά σε μια αμμώδη παραλία με αραγμένες βάρκες εικονίζει ψαράδες να μοχθούν για να κατεβάσουν ένα αλιευτικό ιστιοφόρο στο νερό. Η λεπτομερής απόδοση της δεδομένης στιγμής είναι εντυπωσιακή: τρεις άνδρες με τα πόδια στο νερό σπρώχνουν με δύναμη το σκαρί προς τη θάλασσα. Οι δύο το απωθούν με τα χέρια και ένας με την πλάτη, ενώ ένας τέταρτος στο κατάστρωμα κρατάει το πηδάλιο. Οι φιγούρες τους αντανακλώνται πάνω στο νερό και μαζί με τη σκιά του σκάφους χρωματίζουν ανάλογα τη θαλάσσια περιοχή.
Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 140-141, 183 (χρ. 1864-1883).
Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 53.
Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 84-85.
Sotheby’s / London, The Greek Sale, 10/05/2007.