image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Ιστιοφόρα καταπλέουν στο λιμάνι
1880-1883
λάδι σε καμβά
63 Χ 115 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Πάζλ


Όλα τα χαρακτηριστικά του μορφοπλαστικού ιδιώματος του Βολανάκη παρουσιάζονται σε αυτή τη σύνθεση: ρεαλιστική πιστότητα, λεπτομερείς καταγραφές, επιλεκτικές σχηματοποιήσεις, μεμονωμένα στοιχεία υπαιθριστικής τοπιογραφίας, έντονη αφηγηματική διάθεση, αρμονία.

Αριστερά εικονίζεται μικρό μέρος μιας προβλήτας, με λίγα άτομα να αγναντεύουν τη θάλασσα και μπροστά τους δεμένη μια βάρκα. Πίσω από τον μόλο είναι αγκυροβολημένα δύο μεγάλα πλοία, ένα δικάταρτο καράβι και ένα τροχήλατο ατμόπλοιο. Στο βάθος, σε όλο το μήκος της ακτής εμφανίζονται κτίσματα μπροστά από τους ορεινούς όγκους. Αριστερά, κοντά στο λιμάνι απεικονίζονται ιστιοφόρα και ατμόπλοια αγκυροβολημένα αρόδο, ενώ αριστερά στο βάθος του ορίζοντα, χαμένα στο απέραντο πέλαγος, αρμενίζουν δικάταρτα πλοία. Κεντρικά παρουσιάζει τα κύρια δρώμενα: σε μια βάρκα επιβαίνει ένα ζεύγος και κωπηλατεί ένας βαρκάρης. Παραπίσω, μια άλλη βάρκα γεμάτη μεγάλα αντικείμενα είναι πλευρισμένη δίπλα σε μεγάλο ιστιοφόρο με ανεβασμένα τα πανιά. Οι δύο ναύτες της βάρκας συνομιλούν με ένα ναύτη στο κατάστρωμα του πλοίου. Ανάμεσα στις λεπτομερειακές εικονογραφικές αναφορές ξεχωρίζουν οι ενδυματολογικές λεπτομέρειες του ζεύγους της βάρκας, ο κύριος με το σκουρόχρωμο κοστούμι και το ψάθινο καπέλο, η κυρία με το παρασόλι και ο ναύτης με το γιλέκο και το σκουφί.

Βιβλιογραφία


Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 126-127, 182 (Πλοία καταπλέουν σε λιμάνι, 1875-1883).

Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 108-109.

Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 76-77.

Sotheby’s/London, The Greek Sale, 17/04/2008.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές