image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Ψαρόβαρκες στο φεγγαρόφωτο
χ.χ.
λάδι σε καμβά
48x78 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Πάζλ


Μια νυχτερινή θαλασσογραφία πλημμυρισμένη στα θαμπά χρώματα του φεγγαρόφωτου έχει φιλοτεχνηθεί με τις αναγνωρίσιμες ρεαλιστικές διατυπώσεις του Βολανάκη. Οι πενιχρές φωτεινές ακτίνες καθρεφτίζονται στα γαλήνια νερά και δημιουργούν υδάτινες αντανακλάσεις και παίγνια σκιοφωτισμού. Μία ακόμη χαρακτηριστική σύνθεση του ζωγράφου, με την απέραντη θάλασσα να απλώνεται με όλο της το μεγαλείο, σε όλο το πλάτος του πίνακα και γύρω της τα ιστιοφόρα να ταξιδεύουν σε διάφορα μήκη και πλάτη, ενώ σε ένα μόνον σημείο γίνεται και εικονογραφική αναφορά στην παράκτια ζώνη. Το κυρίως θέμα, όπως πάντα, διαδραματίζεται στο κέντρο της εικόνας και εδώ αφορά το ψάρεμα τη νύχτα. Μια ιστιοφόρα ψαρόβαρκα με τέσσερις ψαράδες απεικονίζεται λεπτομερώς με όλη της την αρματωσιά, τα άλμπουρα, τις αντένες, τα πανιά, τα σκοινιά, μέχρι και το πάνινο κάλυμμα τού καταστρώματος. Δίπλα της, ένας ψαράς προσπαθεί να την προσεγγίσει κωπηλατώντας όρθιος σε μια βάρκα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το έντονο φως της λάμπας του αλιευτικού, που προσελκύει το βλέμμα του θεατή και κλέβει την παράσταση.

Βιβλιογραφία


Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 154.

Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 99.

Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 180-181.

Sotheby’s/London, The Greek Sale, 17/04/2008.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές