image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Το λιμάνι του Βόλου με φεγγαρόφωτο
1890-1895
λάδι σε καμβά
63x116 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Πάζλ


Το έργο απεικονίζει την κίνηση του κόσμου στην προκυμαία του λιμανιού μια νύχτα με φεγγάρι. Άνθρωποι περπατούν πεζή στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο, άλλοι βολτάρουν με άμαξα, ενώ το κέντρο του δρόμου διασχίζει η σιδηροδρομική αμαξοστοιχία. Τα κτήρια, διώροφα ή τριώροφα, έχουν φωτισμένα παράθυρα. Μερικά καράβια είναι πλευρισμένα στον μόλο, βάρκες είναι δεμένες και διάφορα ιστιοφόρα είναι αγκυροβολημένα αρόδο. Βασικό σημείο αναφοράς ένα τροχήλατο ατμόπλοιο, που δεσπόζει σε πρώτο πλάνο στο κέντρο της αναπαράστασης.

Ο Βολανάκης αρέσκεται στα νυχτερινά τοπία και αποδίδει δεξιοτεχνικά τη διάχυση του φωτός, δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ των σκοτεινών, των σκιερών και των φωτεινών σημείων. Οι λευκές επιφάνειες, όπως τα δύο φουγάρα και οι δύο μεγάλοι ατμοκίνητοι τροχοί, έχουν υψηλή φωτεινότητα και τραβούν την προσοχή του θεατή. Επίσης, αρκετά φωτεινά είναι τα ανοιχτόχρωμα πεζοδρόμια, ενώ έντονη σκοτεινότητα έχουν οι ορεινοί όγκοι στο βάθος.

Το έργο θυμίζει στη σύνθεσή του τον πίνακα «Το λιμάνι του Βόλου», λάδι σε μουσαμά, 32,5x48 εκ., της Εθνικής Πινακοθήκης (βλ. Μανόλης Βλάχος, «Κωνσταντίνος Βολανάκης», σειρά «Οι μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι», Αθήνα 2006, σ. 118-119) και «Το λιμάνι του Βόλου με φεγγαρόφωτο», 1895-1900, 58,5x102 εκ., της Συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Βιβλιογραφία


Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 103, 181 (χ.χ., 63x116 εκ.).

Ιωάννης Παλούμπης, «Τα Σκαριά του Βολανάκη, κατάλογος έκθεσης Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 64.

Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 123 («Το λιμάνι του Βόλου», 63x118 εκ.).

Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 50, 164-165.

Sotheby’s/London, The Greek Sale, 17/04/2008.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές