image
Κωνσταντίνος Βολανάκης
Σε ήρεμα νερά
1875-1882
λάδι σε καμβά
35,7x56,7 εκ.
Αποστολή Ηλεκτρονικής Κάρτας
Πάζλ


Σε αυτή τη σύνθεση ο Βολανάκης διαλέγει, για ακόμη μια φορά, την οπτική γωνία του παρατηρητή από την ακτή προς το ανοιχτό πέλαγος. Αριστερά, το απέραντο γαλάζιο και στο μέσο της θάλασσας ένα μπάρκο αρματωμένο με όλα τα πανιά πλέει σε ήρεμα νερά, ενώ στο βάθος μόλις προβάλλει ένα μικρό ιστιοφόρο.

Στη δεξιά πλευρά της αναπαράστασης, η σύνθεση πυκνώνει και εκτός από τους παραθαλάσσιους ορεινούς όγκους απεικονίζει πλήθος ιστιοφόρων, ατμόπλοιων, μια μικρή προβλήτα με βάρκες και λιγοστά κτήρια στην ακτή.

Σε πρώτο πλάνο το βασικό σημείο αναφοράς, στο κέντρο της αναπαράστασης, μια ψαρόβαρκα στην ακτή και στο πλάι της δυο ψαράδες. Το βλέμμα του θεατή επικεντρώνεται δικαίως στη λεπτομερή ζωγραφική απόδοση της βάρκας και στο χαρακτηριστικό κόκκινο του καραβόπανου.

Πρόκειται για μια λαλίστατη, αν και σιωπηλή, θαλασσινή αναπαράσταση απείρου κάλλους, με όλα τα στοιχεία της ακαδημαϊκής γνώσης του Βολανάκη, αλλά και με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής του πινελιάς και των προσωπικών του αγαπημένων αφηγηματικών στοιχείων.

Βιβλιογραφία


Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 122, 182 (1875-1883, 37,7x56,7εκ.).

Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 49.

Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 94-95.

Sotheby’s / London, the Greek Sale, 11/11/2008.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές