Ένα σημαιοστολισμένο ατμόπλοιο διασχίζει τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, αφήνοντας πίσω του πυκνό καπνό. Αρκετά μακριά του, πλέουν μικρά και μεγάλα ιστιοφόρα, μέχρι το σημείο που χάνεται το μάτι στον ανοιχτό ορίζοντα. Η σύνθεση έχει ένα αυστηρό ύφος και είναι ιδιαίτερα επιβλητική, ενώ η προοπτική είναι άψογη. Οι επιλεκτικές απεικονίσεις αραιά και πού δίνουν την ευκαιρία στον θεατή να θαυμάσει τη ρεαλιστική διατύπωση της φουσκωμένης θάλασσας, με τις τονικές διαβαθμίσεις και τις ελάχιστες χρωματικές εξάρσεις.
Η ατμόσφαιρα είναι θαμπή αλλά αρκετά φωτεινή και σκοτεινιάζει πολύ στο σημείο με τους έντονους ατμούς. Ο Βολανάκης ζωγράφισε, για ακόμη μια φορά, με κάθε λεπτομέρεια όλο τον εξοπλισμό του κεντρικού πλοίου, τις εξωλέμβιες βάρκες, τα κατάρτια, τα πανιά, τις ναυτικές σημαίες, τα σκοινιά, τις αλυσίδες της άγκυρας, την ανεμόσκαλα, το φουγάρο και την ακριβή διάταξη του καταστρώματος. Η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει προκλητικά, καθώς ο δημιουργός προτίμησε να επικεντρωθεί στο τοπίο της θάλασσας με τα αντιφεγγίσματα τού φωτός.
Στέλιος Λυδάκης, Βολανάκης, Αθήνα 1997, σ. 99.
Μαριλένα Ζ. Κασσιμάτη (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2009, σ. 162-163, 185 (Ατμόπλοιο στα ανοιχτά).
Τάκης Μαυρωτάς (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας, κατάλογος έκθεσης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β&Μ Θεοχαράκη, Αθήνα 2018, σ. 81.
Θοδωρής Κουτσογιάννης (επιμέλεια), Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νόστος της Θάλασσας. Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατάλογος έκθεσης, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σ. 36, 144-145.
Sotheby’s / London, the Greek Sale, 16/11/2004.