image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Η καμπάνα του Υποβρυχίου U-73
Ημερομηνία: 1915
Φωτογραφίες
Πάζλ


To U-73 ήταν γερμανικό υποβρύχιο που ναυπηγήθηκε στο Γκντάνσκ (Danzig) το Νοέμβριο 1915. Ήταν ένα από τα 329 υποβρύχια που εντάχθηκαν στο Αυτοκρατορικό Γερμανικό Ναυτικό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμμετείχε στον πόλεμο στο πλαίσιο της Πρώτης Μάχης του Ατλαντικού. Κυβερνήτης του ήταν ο Υποπλοίαρχος Γκούσταβ Σίες (Gustav Sieß). Μέχρι το Φεβρουάριο του 1916 παρέμεινε στο Κίελο για δοκιμές και εκπαίδευση πληρώματος. Στη συνέχεια απέπλευσε για τη Βόρεια Θάλασσα και εντάχθηκε στον 1ο Στολίσκο. Η πρώτη του επιχειρησιακή αποστολή ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1916, όταν απέπλευσε από τον όρμο της Ελιγολάνδης με προορισμό τη Μεσόγειο μέσω της Βόρειας Θάλασσας. Κατά τον πλου, επιτέθηκε σε ένα ατμόπλοιο στον Ατλαντικό και πόντισε νάρκες στα ανοιχτά της Λισαβόνας και της Μάλτας. Στις 27 Απριλίου 1916 πόντισε ένα ναρκοπέδιο με 22 νάρκες έξω από το Μεγάλο Λιμάνι της Βαλέτας στο οποίο βυθίστηκαν τέσσερα πλοία: το θωρηκτό HMS Russell, το ναρκοθηρευτικό HMS Nasturtium, το HMT Crownsin, που βυθίστηκε στις 4 Μαΐου 1916 με την απώλεια 11 ανδρών, όπως και το γιοτ HMY Aegusa. Φτάνοντας στο Κότορ στις αρχές Μαΐου, το U-73 εντάχθηκε στο Στόλο Πόλα – Κότορ.

Οι επιχειρήσεις ναρκοθέτησης του U-73 στη Μεσόγειο δεν είναι απόλυτα γνωστές. Στις 7 Οκτωβρίου 1916 αναφέρεται ότι έφυγε από την Πόλα στην Κροατία και οι Γάλλοι του καταλόγισαν τη νάρκη που ποντίστηκε στο ακρωτήριο Μαλέα στις 12 Οκτωβρίου, καθώς και ναρκοπέδια στον κόλπο της Θεσσαλονίκης και στο Σαρωνικό Κόλπο, στα οποία βυθίστηκαν δύο ελληνικά πλοία. Φαίνεται βέβαιο ότι το U-73, το οποίο εξακολουθούσε να κυβερνά ο Σίες πόντησε τη νάρκη από την οποία χάθηκε το νοσοκομειακό πλοίο «Βρεταννικός» (HMHS Britannic) 48.158 τόνων, αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο που βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας και το μεγαλύτερο πλοίο που βυθίστηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μόλις μία ώρα αφότου το U-73 τοποθέτησε τη νάρκη. Θεωρείται επίσης πολύ πιθανό ότι το ίδιο ναρκοπέδιο ευθύνεται για τη βύθιση στις 14 Νοεμβρίου 1916 του Γαλλικού οπλιταγωγού «Μπουρντιγκαλά» (SS Burdigala), το οποίο έπλεε από Θεσσαλονίκη για Τουλώνη για να παραλάβει στρατό. Είναι πιθανό το νοσοκομειακό πλοίο «Κάστρο της Βρέμης» (HMHS Braemar Castle) να υπέστη επίσης ζημιά από μια από τις νάρκες του.

Το U-73 υπέφερε από συνεχή προβλήματα με το υλικό και τις συσκευές του, όπως όλα τα πλοία της σειράς του. Στα τέλη Οκτωβρίου 1918, με κυβερνήτη πλέον τον Υποπλοίαρχο Φρίτς Ζάουπε (Fritz Saupe), αυτοβυθίστηκε στο Pola στην Κροατία.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές