image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Καμπάνα Βοηθητικού Πλοίου του Βρετανικού Ναυτικού RFA Sir Tristram
Ημερομηνία: 1966
Φωτογραφίες
Πάζλ

Το RFA (Royal Fleet Auxiliary) Sir Tristram, ανήκει στο Βασιλικό Βοηθητικό Στόλο ο οποίος συγκροτείται από πλοία γενικής υποστήριξης των μάχιμων μονάδων του Βασιλικού Ναυτικού με καύσιμα, ανταλλακτικά, πυρομαχικά, τρόφιμα και νερό. Είναι πλοίο υποστήριξης αποβατικών επιχειρήσεων κλάσης Round Table που μετατράπηκε σε σκάφος εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων το 2008. Καθελκύστηκε το 1966 και εντάχθηκε στο Βρετανικό Ναυτικό το 1967. Από την ολοκλήρωση έως τις αρχές του 1970, το Sir Tristram διαχειριζόταν η British India Steam Navigation Company. Τον Ιανουάριο του 1972 το Sir Tristram ήταν μέρος μιας ειδικής δύναμης κατά της εισβολής στα ανοιχτά της Βρετανικής Ονδούρας, μαζί με τα HMS Fearless, RFA Sir Bedivere και RFA Sir Geraint. Το 1977 το Sir Tristram χρησιμοποιήθηκε για τη διαμονή προσκεκλημένων στην επιθεώρηση του Στόλου από τη Βασίλισσα κατά τον εορτασμό των 25 ετών της βασιλείας της (Queens Silver Jubilee Fleet Review) στο Σπίτχεντ.

Τον Απρίλιο του 1982 το Sir Tristram εκτρέπεται από το Μπελίζ στα Νησιά Φώκλαντ για να λάβει μέρος στην Επιχείρηση Κορπορέιτ (Corporate), τη βρετανική επιχείρηση να ανακαταληφθούν τα νησιά Φώκλαντ.

Στις 8 Ιουνίου, ενώ μετέφερε άντρες και εξοπλισμό στο Fitzroy Cove μαζί με το Sir Galahad, το Sir Tristram δέχτηκε επίθεση από αεροσκάφη της Αργεντινής Πολεμικής Αεροπορίας, το καθένα φορτωμένο με τρεις βόμβες Mark 82 των 500 lb (230 kg). Περίπου στις 14:00 τοπική ώρα τα καταστρώματα σαρώθηκαν από πολυβολισμούς και δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Μια βόμβα 500 λιβρών διαπέρασε το κατάστρωμα, αλλά δεν εξερράγη αμέσως, επιτρέποντας την εκκένωση του υπόλοιπου πληρώματος. Μετά την έκρηξη, το Sir Tristram εγκαταλείφθηκε. Αμέσως μετά το τέλος των επιχειρήσεων το Sir Tristram ρυμουλκήθηκε στο Πόρτ Στάνλει (Port Stanley), όπου χρησιμοποιήθηκε ως πλοίο διαμονής στρατιωτών. Στη συνέχεια, το Sir Tristram επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1983.

Μετά την ανακατασκευή, το Sir Tristram επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία το 1985 και έλαβε μέρος στον Πόλεμο του Κόλπου και στις βαλκανικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Το πλοίο υποστήριξε επιχειρήσεις ανακούφισης για τον τυφώνα Μιτς στα ανοιχτά της Κεντρικής Αμερικής. Το 2000 το πλοίο αναπτύχθηκε στη Σιέρα Λεόνε για να υποστηρίξει τις βρετανικές επιχειρήσεις εκεί, και ακολούθησε μια αποστολή στη Βαλτική Θάλασσα για την υποστήριξη σκαφών αντιμέτρων ναρκών. Στις αρχές του 2001 το Sir Tristram επέστρεψε στη Σιέρα Λεόνε για να αναλάβει τη σκυτάλη από το RFA Sir Percivale ως πλοίο υποστήριξης των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων εκεί. Το 2003 το πλοίο αναπτύχθηκε ως μέρος του βρετανικού στόλου υποστήριξης των επιχειρήσεων εισβολής στο Ιράκ.

Το πλοίο παροπλίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2005, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα εδρεύει στο ναύσταθμο του Πόρτλαντ.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές