image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Δείκτης θέσης - Ναυτιλιακό όργανο του Βρετανικού Ναυαρχείου, κατασκευής Cary, London
Ημερομηνία: αρχές 19ου αιώνα
Φωτογραφίες
Πάζλ

Ο «δείκτης θέσης» είναι ένας τύπος μοιρογνωμονίου και χρησιμοποιείται για την αποτύπωση σε ναυτικό χάρτη των παρατηρούμενων γωνιών από γνωστά σημεία της στεριάς.

Ο «δείκτης θέσης» χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της θέσης ενός πλοίου (στίγμα) από οριζόντιες γωνίες μεταξύ δύο ή περισσότερων αντικειμένων ή γεωγραφικών χαρακτηριστικών επι της ξηράς. Η μέτρηση των γωνιών γίνεται από ένα άλλο ναυτιλιακό όργανο που λέγεται «εξάντας». Οι γωνίες με τη βοήθεια του δείκτη θέσης σχεδιάζονται στον ναυτιλιακό χάρτη και έτσι προσδιορίζεται η θέση (στίγμα) του πλοίου αλλά και για τη χαρτογράφηση των ακτογραμμών.

Ο συγκεκριμένος δείκτης θέσης κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Γουίλιαμ Κάρυ (William Cary (1759–1825)). O Κάρυ ήταν Άγγλος κατασκευαστής επιστημονικών οργάνων. Εκπαιδευμένος υπό τον Jesse Ramsden, παρήγαγε πολυάριθμα επιστημονικά όργανα, όπως μηχανικές αριθμομηχανές, όργανα μέτρησης, τηλεσκόπια, μικροσκόπια, εξοπλισμό πλοήγησης και έρευνας. Τα όργανα του Γουίλιαμ Κάρυ χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Μετά το θάνατό του, η επιχείρησή του συνέχισε να κατασκευάζει ναυτιλιακά όργανα μέχρι τα μέσα του 19ου αι.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές