image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Τριπλός εφίστιος φανός κατασκευής Henry Hughes & Sons
Ημερομηνία: Αρχές 19ου αιώνα
Φωτογραφίες
Πάζλ

Οι Hughes and Sons ήταν αρχικά κατασκευαστές ρολογιών στο East End του Λονδίνου, οι οποίοι αργότερα προμήθευαν εξάντες και χρονόμετρα σε πλοία που έρχονταν στον Τάμεση. Ο συγκεκριμένος εφίστιος φανός προοριζόταν για χρήση σε μικρά σχετικά σκάφη, όπου η τοποθέτηση τριών χωριστών φανών απαιτούσε σχετικά μεγάλο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας.

Το 1838 για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν νόμο που απαιτούσε από τα ατμόπλοια που ταξιδεύουν μεταξύ της δύσης και της ανατολής του ηλίου να φέρουν ένα ή περισσότερα φώτα σηματοδότησης, χωρίς ακόμα να προσδιορίζεται το χρώμα, η ορατότητα και οι θέσεις επί του πλοίου που θα τοποθετούνταν τα φώτα.

Το 1846 το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε νομοθεσία και κανονισμούς που απαιτούσαν όλα τα ατμόπλοια να φέρουν φώτα ναυσιπλοΐας .Το Αγγλικό Ναυαρχείο από το 1848 απαιτούσε από τα ατμόπλοια να εμφανίζουν κόκκινα και πράσινα πλευρικά φώτα

Ο συγκεκριμένος τριπλός φανός έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1838 και 1846 και δείχνει καθαρά ότι πριν και από τη θεσμική κατοχύρωση, είχε δημιουργηθεί εθιμικός κανόνας σχετικά με τα χρώματα των φώτων ναυσιπλοΐας.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές