image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Φωναγωγοί
Ημερομηνία:
Φωτογραφίες
Πάζλ

Φωναγωγοί, (ή σωλήνες φωνής) ήταν το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιoύνταν ευρέως στα πλοία μέχρι και τα μέσα του 20ο αι. Σωλήνες διέτρεχαν όλα τα διαμερίσματα του πλοίου και μέσω αυτών μπορούσε να γίνει η μετάδοση πληροφοριών και εντολών προφορικά μεταξύ της γέφυρας και όλων των νευραλγικής σημασίας διαμερισμάτων του πλοίου (μηχανοστάσια, λεβητοστάσια κλπ.). Πολύ συχνά, οι άκρες του φωναγωγού κλείνονταν με καπάκια που είχαν την ιδιότητα να παράγουν ήχο σφυρίχτρας όταν από την άλλη πλευρά κάποιος φυσούσε δυνατά.

Οι φωναγωγοί στα πλοία χρησίμευαν για τη μετάδοση αναφορών από τις θέσεις επιφυλακής ψηλά στο κατάστρωμα και από τη γέφυρα στη θέση του πηδαλιούχου και στο μηχανοστάσιο. Αυτά είχαν κάπως μεγαλύτερη διάμετρο από την συνήθη και συχνά καλύπτονταν με ηχοαπορροφητικό υλικό για να αυξηθεί η απόδοσή τους.

Χάλκινοι σωλήνες φωνής τοποθετούνταν σε βρετανικά πολεμικά πλοία δύο και τριών καταστρωμάτων ήδη από το 1803. Μια αξιοσημείωτη χρήση ήταν στο HMS Victory στη μάχη του Τραφάλγκαρ το 1805. Το πηδάλιο του πλοίου του Victory καταστράφηκε από βολή κανονιού νωρίς στη μάχη. Ένας φωναγός χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για να μεταφέρει εντολές διεύθυνσης από το κύριο κατάστρωμα, τρία καταστρώματα πιο κάτω, όπου μια ομοχειρία ναυτών χειριζόταν απευθείας το πηδάλιο του πλοίου χρησιμοποιώντας σχοινιά και τροχαλίες.

Ένα μειονέκτημα των σωλήνων φωνής είναι ότι μπορεί να παραβιάσουν την στεγανότητα των στεγανών χώρων. Αυτό οδήγησε στην εισαγωγή βαλβίδων διακοπής και στα δύο άκρα των φωναγωγών για να εμποδίσουν το νερό από ένα πλημμυρισμένο διαμέρισμα να εισέλθει σε άλλα διαμερίσματα μέσω αυτών.

Οι μόνιμα τοποθετημένοι, άκαμπτοι σωλήνες φωνής εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και γενικά καλύπτονται με βαριά καπάκια για να αποφευχθεί η είσοδος νερού. Ο ομιλητής πρέπει να τοποθετήσει το στόμα του στο στόμιο του σωλήνα που έχει σχήμα χοάνης ή καμπάνας και ο δέκτης πρέπει να πλησιάσει το αυτί του στο στόμιο από τη δική του πλευρά για να ακούσει τι λέγεται.

Οι φωναγωγοί στα πλοία έχουν πια αντικατασταθεί από μαγνητικά τηλέφωνα.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές