image
H Ναυτική Συλλογή του Π. Κ. Λασκαρίδη
Δείκτης θέσης - ναυτιλιακό όργανο του Βρετανικού Ναυαρχείου, κατασκευής Κάρυ (Cary) στο Λονδίνο
Ημερομηνία: Αρχές 19ου αιώνα
Ορείχαλκος
Μ31,5xP5xΥ19 εκ.
Αποτελείται από έναν ορειχάλκινο βαθμονομημένο κύκλο και τρεις βραχίονες, εκ των οποίων ο ένας είναι σταθερός (στις 0οστην κλίμακα), ενώ οι άλλοι δύο μπορούν να κινούνται γύρω από τον κύκλο και να έχουν βίδες στερέωσης. Η κλίμακα κυμαίνεται από 0 έως 360ο, με υποδιαιρέσεις 0,5o. Βρίσκεται σε ξύλινη θήκη, η οποία περιέχει επίσης άξονες επέκτασης για κάθε έναν από τους βραχίονες.
Φωτογραφίες
Πάζλ


Ο «δείκτης θέσης» είναι ένας τύπος μοιρογνωμονίου και χρησιμοποιείται για την αποτύπωση σε ναυτικό χάρτη των παρατηρούμενων γωνιών από γνωστά σημεία της στεριάς.

Ο «δείκτης θέσης» χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της θέσης ενός πλοίου (στίγμα) από οριζόντιες γωνίες μεταξύ δύο ή περισσότερων αντικειμένων ή γεωγραφικών χαρακτηριστικών επι της ξηράς. Η μέτρηση των γωνιών γίνεται από ένα άλλο ναυτιλιακό όργανο που λέγεται «εξάντας». Οι γωνίες με τη βοήθεια του δείκτη θέσης σχεδιάζονται στον ναυτιλιακό χάρτη και έτσι προσδιορίζεται η θέση (στίγμα) του πλοίου αλλά και για τη χαρτογράφηση των ακτογραμμών.

Ο συγκεκριμένος δείκτης θέσης κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Γουίλιαμ Κάρυ (William Cary, 1759–1825). O Κάρυ ήταν Άγγλος κατασκευαστής επιστημονικών οργάνων. Εκπαιδευμένος υπό τον Τζέσι Ράμσντεν (Jesse Ramsden, 1735-1800), παρήγαγε πολυάριθμα επιστημονικά όργανα, όπως μηχανικές αριθμομηχανές, όργανα μέτρησης, τηλεσκόπια, μικροσκόπια, εξοπλισμό πλοήγησης και έρευνας. Τα όργανα του Γουίλιαμ Κάρυ χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Μετά το θάνατό του, η επιχείρησή του συνέχισε να κατασκευάζει ναυτιλιακά όργανα μέχρι τα μέσα του 19ου αι..

Ενδεικτική βιβλιογραφία


Calder, N., How to Read a Nautical Chart, McGraw-Hill Professional, 2008.

Cutler, T. J., Dutton's Nautical Navigation, Naval Institute Press, 2003.

Munoz, D., Lara, F.B., Vargas, C., & Enriquez-Caldera, R., Position Location Techniques and Applications, Elsevier Science, 2009.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη © 2024 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Πολιτική Απορρήτου Όροι Χρήσης Συντελεστές